Het is feest: 750 jaar Amsterdam

Het is feest: 750 jaar Amsterdam

4 oktober 2024

De 750e verjaardag van Amsterdam valt op 27 oktober 2025, maar de stad begint al een heel jaar van tevoren met feestvieren. Het hele jaar door zijn er allerlei evenementen waar zowel inwoners als toeristen van kunnen genieten. Met verschillende evenementen op het water van de stad, doen wij natuurlijk mee. Hier zijn enkele niet te missen festiviteiten voor Amsterdam 750 jaar.

Amsterdam 750 - Openingsconcert

Om de festiviteiten met een knal te beginnen is er op 27 oktober 2024 een concert in de Ziggo Dome. Dit unieke evenement met een gevarieerde line-up van Nederlandse muzikanten en het Metropole Orkest neemt het publiek mee op een muzikale reis door de rijke geschiedenis van de stad. Met klassieke en hedendaagse hits, vernieuwende optredens en unieke archiefbeelden is dit concert een must voor iedereen die van Amsterdam houdt.

Van André Hazes Jr. tot S10 en Trijntje Oosterhuis, het concert laat de levendige muziekscene van de stad zien. Het ISH Dance Collective en ZO! Gospel Choir voegen een dynamisch element toe, terwijl de mix van klassieke en moderne muziek van het Metropole Orkest voor een onvergetelijke ervaring zorgt. Kaarten voor het concert zijn nog te koop.

Amsterdam Light Festival – Rituals

De 13e editie van het Amsterdam Light Festival vindt plaats van 28 november 2024 tot 19 januari 2025. Om het 750-jarig bestaan van de stad te vieren, onderzoekt het festival de rol van licht in allerlei rituelen, vooral rituelen rond momenten van herdenken en vieren. Met 27 lichtkunstwerken langs de route door de stad zal het festival de donkere wintermaanden van het jaar zeker opfleuren.

Sommige rituelen die we vandaag de dag nog steeds gebruiken, maakten al deel uit van het leven toen Amsterdam niet meer was dan een dam in de Amstel. We ontsteken vreugdevuren om de zomerzonnewende te verwelkomen, vuurwerk om een nieuw begin te vieren en kaarsen om verloren mensen te herdenken. Een van de beste manieren om het festival te ervaren is met een Amsterdam Light Festival rondvaart over de vaste route, terwijl je luistert naar een audiogids.

Feest op de ringweg A10 Amsterdam

Op zaterdag 21 juni 2025, de langste dag van het jaar, is het tijd voor een feest zoals er nog nooit eerder een is gegeven. Driekwart van de ringweg rond Amsterdam, de A10, wordt afgesloten voor verkeer en op allerlei manieren opengesteld voor feest. Langs het 15 kilometer lange stuk snelweg is er muziek, sport, theater, dans en nog veel meer.

Als op de 20e de spits eindigt, gaan de Ring Oost, Zuid en West tussen de afritten naar de A1 en A5 in één richting dicht, de andere richting blijft open voor hulpdiensten. De hele volgende dag kan iedereen feest komen vieren op deze unieke locatie. Op zondag worden de wegen schoongemaakt, zodat de spits op maandagochtend niets van de festiviteiten merkt.

Marinefeest - SAIL Amsterdam

Tijdens de 10e editie en 50e verjaardag van SAIL Amsterdam, eind augustus 2025, wordt een armada van meer dan 800 schepen verwelkomd in de stad. Omdat het evenement samenvalt met het eigen jubileum van de stad, is SAIL dit jaar nog groter en beter dan de voorgaande edities. Tijdens de SAIL-in op 20 augustus varen tall ships, erfgoedschepen, marineschepen en vele anderen vanaf de Noordzee door het Noordzeekanaal naar het centrum van de stad.

In de dagen daarna bieden veel van deze schepen rondleidingen aan, waardoor je toegang krijgt tot bezienswaardigheden die vaak aan het zicht worden onttrokken. Wij bieden een speciale rondvaart aan die je van dichtbij meeneemt naar de boten die in de stad zullen aanmeren. Andere leuke evenementen die je niet mag missen zijn de Pieremachocheltocht, een leuke parade van alternatieve boten, en de Crew Parade, en elke avond eindigt met een spectaculaire show met muziek en vuurwerk.

Lopers verzamelen - TCS Amsterdam Marathon

In 2025 bestaat niet alleen SAIL 50 jaar, maar ook de Amsterdam Marathon. Dit jaar start en finisht de route in het Olympisch Stadion, en hardlopers zullen hun weg vinden langs en door iconische bezienswaardigheden in de stad zoals het Rijksmuseum, het Vondelpark, de Amstel en de Heineken Experience. De inschrijving voor de marathon start op dezelfde dag als de viering van het jubileumjaar van Amsterdam op 27 oktober 2024.

Gefeliciteerd met je verjaardag Amsterdam!

Op 27 oktober 2025 zal het feestjaar culmineren in een unieke gebeurtenis. Hoe precies? Dat weten we nog niet, want het is nog niet aangekondigd. Maar we weten zeker dat het een gedenkwaardige beleving wordt, waarvoor je in Amsterdam wilt zijn.

Alle festiviteiten gedurende het jaar zullen een eerbetoon zijn aan de stad, haar geschiedenis en haar inwoners. De stad komt tot leven, lokale talenten krijgen een podium en er worden nieuwe vriendschappen gesloten. We zijn klaar om de stad waar we van houden te huldigen, doe je met ons mee?